ICC Danmark

Danske virksomheder styrker ulande med frihandel

Onsdag den 13. marts 2019 afviklede ICC Danmark, Udenrigsministeriet, Danske Rederier og Mærsk et roundtable-møde om at engagere flere danske virksomheder i en offentlig-privat alliance, der hjælper ulande til at fjerne helt konkrete forhindringer for effektiv grænseoverskridende handel.

Indsats for at hjælpe ulande til at reducere handelsomkostninger

WTO’s Trade Facilitation Agreement fra 2015 anslås at skabe 18 mio. nye arbejdspladser alene i udviklingslandene og løfte verdensøkonomien med 5000 mia. kr. om året gennem reduktion af handelsomkostninger.

Mange ulande kæmper med høje handelsomkostninger forårsaget af administrativt tunge toldprocedurer, langsommelig ekspedition af varer i havne og ved grænser, korruption og andre besværligheder.

I et stort offentligt-privat initiativ går store internationale virksomheder forrest, støttet af bl.a. af den danske regering, og hjælper ulande med konkrete løsninger – især digitalt baserede løsninger i havne og ved grænserne.

Blandt donor-virksomhederne er A.P Møller-Mærsk, FedEx, DHL, Fiat Chrysler og Walmart. Verdens største erhvervsorganisation ICC, er en af de tre internationale organisationer bag. Den danske afdeling, ICC Danmark, er arrangør af roundtable-mødet onsdag.

Danske virksomheder kan bidrage

Carl Christian Hasselbalch, Minister Counsellor ved Danmarks Faste Mission til FN’s Kontor i Genève: “Gennem Alliancen vil Danmark støtte udviklingslandene for at øge handelen og blive bedre integreret i den globale økonomi, som vi ved kan bidrage med vækstmuligheder, herunder jobskabelse og fattigdomsreduktion.

“Vores deltagelse i Alliancen tager samarbejdet med den private sektor om international udvikling til et højere niveau. Det er første gang, at den danske regering er medlem af en styringsgruppe for et udviklingsinitiativ sammen med Maersk. Der er en væsentlig sag for flere danske virksomheder at blive involveret i handelsfacilitering – det gør det ikke kun lettere at gøre forretninger, men det er også en mulighed for at lede vejen som ansvarlige virksomheder, der støtter social og økonomisk udvikling over hele kloden.”

Global Alliance for Trade Facilitation

Alliancens primære indsats sker i ni landeprojekter i bl.a. Colombia, Ghana, Kenya og Vietnam. Det spænder fra implementering af et risikostyringssystem for National Food og Drug Surveillance Institute, udvikling af handelsfaciliteter og indførelse af moderne toldsystemer, som kan sikre varer hurtigere gennem havne og over grænser. Det handler om at skabe mere lige vilkår for alle verdens lande – styrke global samhandel.

Global Alliance er et samarbejde mellem regeringer og virksomheder verden over for at redefinere den måde hvorpå forbedring i handelsreformer kan ske. Alliancen fokuserer på tre arbejdsområder;

 1) Etablering af offentlig-private dialoger om trade facilitation

2) Levering af projekter til at fremme national handel

3) Brug af data til at måle og styrke ulandes indflydelse.

Fundamentet for alliancens arbejde er Trade Facilitation Agreement (TFA), somer en bindende multilateral handelsaftale mellem medlemmer af Verdenshandelsorganisationen (WTO).

Danmarks rolle

Den danske regering har siden 2017 været en del af alliancen som donor. Danmark tager del i arbejdsprocessen for at hjælpe ulande til frihandel. Projektet har til formål at skabe vækstmuligheder og fremme ulande som samhandelspartnere. Projektet hjælper ulande med at implementere TFA og derigennem skabe et bedre miljø, hvor virksomhederne lettere kan handle med forudsigelige procedurer, strømlinet regulering og mere automatisering. Alliancen leverer i øjeblikket ni projekter på tværs af Afrika, Asien og Latinamerika, og mange andre er på vej.

Allan Jørgensen, Lead Sustainability Advisor, Social Impact, hos A.P. Moller-Maersk: “Alliancen giver os en praktisk måde at bruge vores færdigheder og ekspertise på for at sikre, at global handel gavner alle. Udover at sidde i styringsgruppen sammen med donorregeringer har vores data hjulpet Alliancen med at identificere de største udfordringer, virksomhederne står over for ved global handel og måle projektets indvirkning gennem vores egen unikke metode. Vores lokale hold har været i stand til at støtte projekter i Marokko, Sri Lanka og Vietnam. “

Dagens rundbordssamtale er en chance for virksomhederne at lære mere om TFA, Danmarks rolle i Alliancen og specifikke muligheder for danske virksomheder til at blive involveret. Det er essentielt, at danske virksomheder støtter op om projektet og gør en forskel.

Information om roundtable-mødet
Afviklet onsdag den 13. marts 2019 kl. 9.00
Lokation: Danske Rederier, Amaliegade 33, 1256 København

Kontakt:

Christian Sestoft, Vicegeneralsekretær i Det Internationale Handelskammer Danmark (ICC Danmark) Tel: +45 3374 6505 / 20760730 christian.sestoft@iccdanmark.dk

Flere nyheder

Incoterms® 2020 KURSER

Tid: Foråret 2022 – reservér plads på info@iccdanmark.dk Sted: Scandic Sydhavnen Hotel, Sydhavns Plads 15, 2450 København ICC Danmark seminar for øvede brugere om ændringerne i Incoterms® 2020 V/ kursusleder advokat Ulla Fabricius, Njord Law […]

Læs mere
Incoterms-seminar i din virksomhed?

Ønsker jeres virksomhed et skræddersyet hel- eller halvdagsseminar for medarbejdere og interessenter, er I velkomne til at rette henvendelse til ICC Danmark for et konkret tilbud: info@iccdanmark.dk

Læs mere
INCOTERMS 2020 – HVAD ER NYT?

INCOTERMS 2020 er trådt i kraft og erstatter dermed 2010-versionen. Af Ulla Fabricius – leder af den danske ICC drafting gruppe og partner i Njord Law Firm. ÆNDRINGER DU BØR VÆRE OPMÆRKSOM PÅVed første øjekast […]

Læs mere
Update: Incoterms® 2020

De nye Incoterms® regler træder i kraft pr. 1. januar 2020. Fra denne dato bør enhver købs- og salgskontrakt henvise til Incoterms®2020 reglerne. Den engelsksprogede version Incoterms®2020 – Rules kan bestilles i ICC Danmarks webshop. […]

Læs mere